Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων
(ατομική)

Μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, βασιζόμενο σε ένα θεωρητικό υπόβαθρο και χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες θεραπευτικές μεθόδους, εφαρμόζεται η γνωσιακή συμπεριφοριστική προσέγγιση ψυχοθεραπείας, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική από πλήθος ερευνών και θεωρείται θεραπεία επιλογής για ποικίλες δυσκολίες και προβλήματα ψυχικής φύσεως.
Αρχικά, εξετάζεται με σεβασμό το αίτημα του ενδιαφερόμενου και ορίζεται το θεραπευτικό συμβόλαιο από κοινού με την ψυχολόγο.
Έπειτα, κατά την αξιολογητική διαδικασία, ο θεραπευόμενος καλείται να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια τα όποια είναι ιδιαιτέρως βοηθητικά και χρήσιμα για τον ορισμό των δυσκολιών και των προβλημάτων και σε συνδυασμό με τη λήψη ιστορικού διαμορφώνεται το θεραπευτικό πλάνο εξατομικευμένο στις ανάγκες του καθενός.
Το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο απαρτίζεται από θεραπευτικούς στόχους οι οποίοι ορίζουν και τη χρονική διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.
Συχνές δυσκολίες και προβλήματα που κάποιος μπορεί να αναζητήσει βοήθεια και να εργαστεί ψυχοθεραπευτικά είναι τα εξής :
-
Αγχώδεις διαταραχές και φοβίες (π.χ γενικευμένο άγχος, κοινωνικό άγχος, κρίσεις πανικού, αγοραφοβία)
-
Καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές διάθεσης
-
Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
-
Δυσκολίες διαχείρισης θυμού
-
Διαταραχές πρόσληψης τροφής
-
Απώλεια και πένθος
-
Σεξουαλικές δυσλειτουργίες
-
Ψυχοσωματικά συμπτώματα και ενοχλήματα
-
Διαταραχές ύπνου
-
Χαμηλή αυτοεκτίμηση
-
Αναβλητικότητα
-
Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις
Με σεβασμό τόσο στον άνθρωπό όσο και στο επάγγελμα του ψυχολόγου καθ’ όλη την διάρκεια της θεραπευτικής σχέσης αλλά και κατά την λήξη της τηρούνται όλοι οι κανόνες ηθικής και δεοντολογίας που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας Ψυχολόγων.
Οι ατομικές συνεδρίες ενηλίκων πραγματοποιούνται με συχνότητα 1 φορά/εβδομάδα και με διάρκεια 45-50'. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, είναι πιθανή η αλλαγή αυτής της συχνότητας κατόπιν συμφωνίας.